Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα δύσκολο στο να το διαχειριστούμε. Κι αν δυσκολευόμαστε εμείς, οι ενήλικες, να τα βγάλουμε πέρα μαζί του φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστούν τα παιδιά μας.
Ένας πολύ εύκολος και έξυπνος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν το θυμό τους είναι τα… φανάρια!
Τα γνωστά φανάρια που συναντάμε στους δρόμους και ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους μπορούν να γίνουν σύμμαχος στην μάχη των γονιών κατά των έντονων ξεσπασμάτων και φωνών από τα παιδιά τους.
Επειδή τα παιδιά στις ηλικίες των 3 και 4 ετών είναι σε θέση να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός φωτεινού σηματοδότη και γνωρίζουν τα βασικά χρώματα, τα «Φανάρια του Θυμού» είναι ένας ιδανικός τρόπος για να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν και να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.
Υπάρχουν 2 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα «Φανάρια του Θυμού». Διαβάστε τους και εφαρμόστε εκείνον που πιστεύετε ότι ταιριάζει καλύτερα στην ψυχοσύνθεση, την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού σας.
1ος τρόπος: Σταμάτα, σκέψου, συνέχισε
Όταν προσπαθείτε να διδάξετε σε ένα παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, τα «Φανάρια του Θυμού» μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεχωρίσουμε το κάθε συναίσθημα.
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την παύση και χρησιμοποιείται όταν το παιδί ξεκινά να συμπεριφέρεται θυμωμένα ή ανάρμοστα. Τότε σταματά και παίρνει μια ανάσα.
Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που δίνει στο παιδί τον χρόνο να σκεφτεί. Αφού σταμάτησε, πρέπει να αναλογιστεί τι του συμβαίνει. Να σκεφτεί και να βρει μια λύση σε αυτό που το βασανίζει.
Το πράσινο του επιτρέπει να «φύγει». Τώρα, πλέον, αφού βρέθηκε λύση στο πρόβλημα μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ώριμα.
Όπως ακριβώς ο οδηγός στον δρόμο σταματά στο κόκκινο, προετοιμάζεται στο πορτοκαλί και φεύγει πάλι στο πράσινο. Αν παραβιάσει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες, παίρνει κλήσεις ή χειρότερα, προκαλεί κάποιο ατύχημα, έτσι και το παιδί πρέπει να γνωρίζει πως αν παραβεί τα «Φανάρια του Θυμού», θα υπάρξουν συνέπειες.
2ος τρόπος: Τα στάδια του θυμού
Τα 3 χρώματα των φαναριών μπορεί να συμβολίζουν την εξέλιξη των συναισθημάτων του παιδιού. Το πράσινο αντικατοπτρίζει τη ήρεμη κατάσταση του παιδιού ή το στάδιο πριν αντιληφθεί ότι αρχίζει να θυμώνει. Το πορτοκαλί την έναρξη του θυμού και το κόκκινο το έντονο ξέσπασμα.
Από τη στιγμή που τα παιδιά αναγνωρίσουν σε ποιο στάδιο θυμού βρίσκονται, μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε να μην φτάσουν στο κόκκινο! Αυτός ο τρόπος μπορεί να εφαρμοστεί και από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.(πηγή)