Υπάρχει μια κατηγορία τροφίμων που ενώ θεωρείται θρεπτική και υγιεινή ούτως τα παιδιά να μπορούν να τα καταναλώσουν άφοβα όποια στιγμή μέσα στη μέρα νιώσουν μια λιγούρα ή αίσθημα δίψας που πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα. Είναι τρόφιμα που όλοι οι γονείς τα εμπιστεύονται για το διατροφολόγιο των παιδιών τους αλλά μια προσεκτικότερη ματιά σε όλα όσα αναγράφονται στις συσκευασίες τους αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι δεν είναι τόσο υγιεινά όσο διαφημίζονται.

Ενεργειακά ποτά

Αν και τα ενεργειακά ποτά δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των αθλητών υψηλών επιδόσεων, εντούτοις σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα συναντήσεις σε παιδική προπόνηση ανεξαιρέτως αθλήματος.Περιέχουν μια ποικιλία από τονωτικά/διεγερτικά συστατικά όπως γλυκόζη, καφεΐνη, ταυρίνη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται με προσοχή και κυρίως όταν προκειται για παιδιά και εφήβους. Το γεγονός ότι μπεριέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, όπως και άλλες διεγερτικές ουσίες, τα καθιστά συχνά ακατάλληλα έως και επικίνδυνα επικίνδυνα για παιδιά και εφήβους, καθώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και διαταράσσουν τον ύπνο τους, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Το άλειμμα πραλίνας σοκολάτας

Τα παιδιά λατρεύουν να αλείφουν μια φέτα ψωμί με πραλίνα σοκολάτα και την τρώνε. Κι όμως η Nutella αποτελείται από ζάχαρη και φοινικέλαιο. Στην πραγματικότητα, μια μερίδα μόλις από το άλειμμα πραλίνας σοκολάτας αντιστοιχεί σε 21 γραμμάρια ζάχαρης (δηλαδή περισσότερο από πέντε κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη – κοντά σε αυτό που η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συστήνει τα παιδιά να πάρουν σε μια ολόκληρη μέρα!). Κι όμως αυτή η αλήθεια αποκρύπτεται και οι γονείς θεωρούν ότι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για το σνακ των παιδιών. Εξάλλου, πρόσφατα ξέσπασε σάλος για τη Nutella με αφορμή την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που υποστηρίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται προκαλεί όγκους και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσει να τρώνε το φοινικέλαιο.  Προς το παρόν πάντως η Ferrero υπερασπίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή της προϊόντα και τονίζει στους καταναλωτές ότι το φουντούκι και η σοκολάτα είναι από τα πιο δυνατά πρωινά για τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα αντίπαλες εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα διαφημίζουν τις αλοιφές τους τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.

Τα ζελεδάκια φρούτων 

Τα ζελεδάκια φρούτων θεωρούνται μια ασφαλέστερη επιλογή σε σύγκριση με τα κλασικά ζελεδάκια. Κι όμως μια μικρή σακουλίτσα από ζελεδάκια φρούτων έχει πολλά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης. Και μην ξεγελιέστε από τις ετικέτες που λένε “φτιαγμένες με πραγματικά φρούτα”, αφού πολλά από αυτά τα ζελεδάκια στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένα με συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, το οποίο είναι μια μορφή προστιθέμενης ζάχαρης.

Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων 

Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους να πιουν συσκευασμένους χυμούς φρούτων αντί να τους προσφέρουν ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό. Κι όμως αυτή η αθώα διατροφική συνήθεια δεν είναι καθόλου υγιεινή και θρεπτική για τα παιδιά καθώς οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων είναι φορτωμένοι με ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Εχετε συνειδητοποιήσει σίγουρα κάθε φορά που αγοράζετε έναν συσκευασμένο χυμό φρούτων ότι η γεύση του δεν είναι το ίδιο πράγμα με ολόκληρο το φρούτο. Διαφέρει το άρωμα, διαφέρει η γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, με προσθήκη χυμού φρούτων και αρωματικών ουσιών. Ολα τα συστατικά σ’ αυτόν έχουν μετρηθεί με ακρίβεια για να είναι βέβαιο ότι κάθε συσκευασία. Ο συσκευασμένος χυμός φρούτων περιέχει αμελητέα ποσότητα ινών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συσκευασμένος χυμός φρούτων πρέπει να περάσει από διάφορες διαδικασίες για να γίνει ένας καθαρός χυμός.(πηγή)

© 2016 Βρεφονηπιακός Παιδικός Σταθμός, Στοργή | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων Χρυσός Οδηγός